top of page

V čem rostliny rostou? Přehled přírodních i umělých substrátů

Aktualizováno: 21. 2. 2023


Substrát slouží k tomu, aby v něm mohla rostlina vyklíčit, a aby ji kotvil. Vhodný substrát pro hydroponické pěstování musí být inertní (chemicky nereaguje s dalšími materiály), měl by být schopný nasát a udržet vodu, a zároveň obsahovat dostatek pórů pro vzduch (aby neuhnívaly kořeny). Vhodných substrátů existuje velké množství, proto se zaměříme pouze na některé - nejvíce používané a nejjednodušší pro manipulaci.



Umělé substráty


Pro hydroponii jsou často vhodné, kvalitativně konzistentní a jednoduché na použití, vhodné i pro začátečníky. Jedná se však zpravidla o materiály, které nejsou biologicky rozložitelné, nelze je kompostovat a po použití se z nich stává nechtěný odpad. Většina se vyrábí z neobnovitelných přírodní zdrojů (horniny, ropa).


Rockwool / Grodan (minerální vata)


Materiál nejvíce spojovaný s hydroponickým pěstováním. Vzniká z pěněného čediče a má výborné vlastnosti. Prodává se v každém growshopu v mnoha rozměrech. Často vidíme případy, kdy se rockwoolová kostka s rostlinou umístí do košíčku s keramzitem. Tato kombinace je použitelná, nicméně manipulace s keramzitem je náročná, musí se proplachovat a čistit od usazených solí. Zároveň lze úspěšně pěstovat i bez jeho použití. V našich systémech jsme se rozhodli použití keramzitu eliminovat a pro začátečníky doporučujeme použít raději samotný rockwool.












Přírodní substráty


Kokosová drť


Přírodní materiál, levný, který dobře saje vodu, ale není tolik vzdušný, po namočení je sypký a špatně plní funkci ukotvit rostliny. Velmi často je nutné použít větší množství, než je potřeba a zabránit vyplavování částic do systému. Z ekologického hlediska jde o jeden z nejlepších materiálů, proto stojí za to zvažovat možnosti jejího použití a hledat řešení jejích nedostatků.


Jiffy pot


Tableta s vysušenou kokosovou drtí v manžetě. Sypká drť se nasákne vodou, tableta se nafoukne a materiál se drží nahuštěný v manžetě. Tento substrát je dobře použitelný, býval drahý, ale trh se nakonec stabilizoval na dobrých cenách. Výhodou je plná rozložitelnost.

Paper Pot

Toto řešení sami zkoušíme a nalézáme cesty pro jeho využití. Jde o váleček s rašelinou a perlitem, který je obalený papírovou manžetou. V rostlinné produkci jde o běžný materiál, ale pro hobby použití se v obchodech běžně nenabízí. Proto se také chystáme tento materiál zpřístupnit. Celkově má materiál velmi vhodné vlastnosti a cenově by měl být velmi dobře dostupný.








Používáte jiné substráty? Sdílejte zkušenosti v komentářích.

393 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page