top of page

Vymýtíme hydroponické mýty - Je to drahé? Jak je to s energetickou náročností?

Aktualizováno: 22. 2. 2023

Pracujeme s týmem stále narůstajícího počtu dobrovolníků na tom, aby byla veškerá data z jednotlivých způsobů pěstování, od intenzivního konvenčního pěstování přes biofarmaření, po hydroponii a aquaponii, co nejdostupnější. Nabádáme k otevření čísel, dat, nákladů, nebo diskuzi ohledně vašeho pěstování, abychom se mohli společně motivovat a posouvat dál. Ve druhém článku ze série 'Vymýtíme hydroponické mýty' vám přiblížíme další z nich.


4. Spotřebuje se příliš mnoho energie


Hydroponické pěstování může během sezony probíhat pod širým nebem za využití sluneční energie stejně, jako na poli. Pro pěstování v interiérech a v zimním období je nutné přisvětlovat. V zimě však lze při pěstování v bytě využít teplo v místnosti a nemusí se rostlinám speciálně topit. Zároveň světlo z takové hydroponie snižuje potřebuj v interiéru svítit běžným svítidlem. Ve skleníku v zimě potřebujeme hledat řešení, jak teplo chytře získávat (ideálně vzniklé jako vedlejší produkt nějaké jiné činnosti). V těchto kombinacích můžeme zajistit solidní energetickou udržitelnost.


Při bilancování je však důležité myslet také na další okolnosti. Při dovozu se spotřebovává energie na transport. Obecně se do půdy musí zapravovat větší množství hnojiv. Pokud zemědělec příliš hnojí, nebo nadužívá pesticidy, opět spotřebovává energii a zároveň poškozuje životní prostředí. Velmi těžko se tak porovnává čistě spotřeba energií, často se totiž prolíná s vedlejšími efekty jako je vliv na životní prostředí, nebo kvalita sklizně. Důležité je investovat co nejvíce energie chytře - tedy pro růst kvalitní rostliny v lokálním kontextu. Přitom však dokázat konkurovat těm, kteří energii investují tak, aby se jejich produkty prodaly kdekoliv na světě. Na to navazujeme v dalším bodě ;)



5. Cena je vysoká, nevyplatí se ve srovnání s cenami ze supermarketů


Hydroponickou zeleninu v současnosti lidé konzumují relativně hodně, prodává se běžně v supermarketu, nejčastěji rajčata. Cenou se řadí mezi ty dražší, a pokud jsou rostliny vypěstovány správným postupem, kvalitou se řadí vždy mezi to nejlepší, co si můžete vybrat. Objevují se již i další plodiny, které jsou cenově nebo kvalitativně spíše diskutabilní a prozatím nepřišel čas je objektivně vyhodnotit.


Cenově podle nás může být i hydroponické pěstování výhodné při dodržení principu přiměřené škály pěstování. Například pokud se vám podaří doma vypěstovat bazalku nebo salát za zhruba 15Kč ve výrazně lepší kvalitě, než je standard v obchodech, tak jste zvládli být lepší než současný konvenční systém ve všech jeho možnostech. Ještě vám zbyde cca dalších 15Kč pro návratnost investice do hydroponie (bez ohledu na to, kolik vás stála). Zároveň však není možné takový salát při těchto nákladech prodávat do řetězců za účelem dalšího prodeje. Připočtení marží, dopravy i ztrát, způsobí tak vysokou konečnou cenu, že si spotřebitelé budou klepat na čelo. Proto je zapotřebí vymyslet ještě úspornější řešení, nebo se spokojit s tím, že takový salát budete mít jen pro sebe (obojí je snadno možné). U jiných plodin zase bude velmi dobře vycházet pěstování ve velkém množství, ale výzvou bude získat je efektivně svépomocí. Otázka ceny tedy nereflektuje hydroponii jako takovou, ale samotné schopnosti jednotlivců.

6. Je to složité, nebudu na to mít dostatek informací


Pokud se podaří zavést osvědčenou praxi, je pěstování v hydroponii jednodušší než na zahrádce, a může být prakticky všude. Pokračujte ve sledování našeho blogu, který pro vás píšeme právě proto, abyste se nemuseli bát neúspěchů. V případě dotazů se na nás neváhejte obrátit přes Facebook, Instagram nebo email paralellgarden@gmail.com.




512 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page