top of page

Vymýtíme hydroponické mýty!

Aktualizováno: 21. 2. 2023

V rámci série článků – Vymýtíme hydroponické mýty – máme za cíl přispět k vyjasnění určitých předsudků či mýtů, které by mohly člověka v souvislosti s hydroponií napadnout.

1. Je to samá chemie

Princip hydroponie je, co se týče hnojení a výživy rostlin, podobný jako při pěstování na zahradě nebo poli. Lze si vybrat ze široké škály hnojiv, od minerálních, přes bio hnojiva až po kompostové výluhy. Je na každém z nás, jak kvalitní či nekvalitní výživu rostlinám nabídne.


V Parallel Garden se snažíme co nejvíce využívat organická hnojiva, potažmo organominerální. Hlavním zdrojem živin jsou mořské řasy, a vůně je podobná sójové omáčce. Přidáním organické výživy do vody dochází k výraznější změně vlastností roztoku než s použitím minerálních hnojiv. Změna je i tak pro většinu druhů rostlin zanedbatelná. Klíčové je optimální prostředí udržet, toho lze docílit pravidelným pohybem vody a provzdušňováním vzduchovacím čerpadlem, nebo dostatečně efektivním pohybem vody.


Takto nám roztok vydrží v rozmezí 5 - 10 týdnů v domácích systémech. Zasahování do hodnot pH roztoku ve formě přidávání kyselin a jiných přípravků považujeme za neefektivní. Úprava není trvalá a vyžaduje další a další zásah. Roztok se tím zasoluje a znehodnocuje. Vhodný zdroj kvalitní vody tak považujeme za důležitou složku úspěšného pěstování. Zatím jsme se nesetkali s vodou z vodovodního řádu, která by nevyhovovala.


Tímto postupem, společně s využitím principů prevence výskytu chorob a škůdců dosahujeme podobných parametrů kvality jako "BIO" produkce. V České Republice musí "BIO" zelenina pocházet z půdy, nemůžeme je tudíž oficiálně BIO nazývat. Nabízí se však použití pojmu, který se v poslední době skloňuje stále častěji - "bioponie". Brzy zveřejníme chemický rozbor a porovnání výpěstků z našich hydroponických systémů a běžně dostupné produkce, ať si můžete kvalitu sami porovnat. (zde)



2. Plodiny z hydroponie nemají chuť



Podle našich chuťových pohárků jsou plodiny, které jsme zatím vypěstovali v hydroponii, velmi chutné a šťavnaté.


Ze zvědavosti se snažíme pěstovat méně dostupné odrůdy. Z těch, které lze volně koupit, rádi pěstujeme například listový salát dubáček, jehož chuť je skvělá. Můžete to vyzkoušet též, brzy třeba v malém systému Skuba. Vliv na chuť může mít i výživa a svícení. Je třeba rostlinu uchovávat v takovém prostředí, aby mohla přirozeně růst a plodit. Pokud je snaha o co největší produkci bez ohledu na kvalitu (například umělé osvětlení 24/7, nekvalitní hnojiva a podobně), chuť odpovídá vstupům.


3. Rostlina nemůže bez půdy přežít


Rostlinám růst ze živného roztoku nijak nevadí. Zemina většinou slouží hlavně k ukotvení rostliny, uchovávání dostatku vody pro růst a dále rostlina zvládne přes kořeny z půdy vstřebat a konzumovat malý zlomek živin. Markantní část živin a energie ale produkuje za pomoci fotosyntézy.


Půda při růstu klade určitý odpor, kdy musí rostlina tvořit zvýšený objem kořenů, aby se vyhnula překážkám, nebo je překonala jinak. To ji vždy stojí nějakou energii navíc. Při zakořenění do vody, nebo jiného prostupného média s dostatkem živin, může ušetřenou energii investovat do růstu.


724 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page